לאחרונה נתקלתי בהרבה גרסאות ללחם קופים, שהוא בעצם שם כללי לטכניקה של הכנת המאפה הנפלא הזה. יש גרסאות מתוקות ויש מלוחות וכולן חוזרות אל הקוף ולו בגלל האופן בה הוא נאכל. יושבים סביב הלחם וכל אחד בוצע לו חתיכה ממנו. פשוטו כמשמעו.
לדעתי הצנועה אופן ההכנה של הלחם קלה ומאוד מהנה: מכינים בצק שמרים ונותנים לו לתפוח עד הכפלת הנפח. מוצאים את הבצק מהקערה למשטח עבודה מקומח ומחלקים אותו לכדורים בגודל כדור פינג-פונג. הכדורים עוברים טבילה בשמן זית ותבלינים בגירסה המלוחה או בחמאה מומסת וסוכר עם קינמון בגירסה המתוקה.
כמובן שאפשר לגוון עם הטעמים כיד הדמיון, אך יש לשמור על כלל ברזל אחד: כל כדור צריך להיות טבול בשומן טרם הכנסתו לתבנית על מנת לשמר את עצמו.
עוד נקודה מעניינת היא שהלחם הזה נאפה בתבנית קוגלהוף ולכן מתקבל יפה, חגיגי ועם חור באמצע.
תכינו את הלחם הזה לשבת הקרובה ולא תצטערו.
לחם קופים - גירסה מלוחה
חומרים לבצק:
500 גרם קמח
20 גרם שמרים טריים אן 7 גרם שמרים יבשים
כפית מלח
25 גרם שמן זית
320-350 מ"ל מים
חומרים לציפוי:
שמן זית
זעתר (אפשר להשתמש בתבלינים יבשים אחרים (/אורגנו/ בזיליקום/סומק וכד')
הכנה:
בקערת המיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים ומערבבים כדקה.
מוסיפים חצי מכמות המים ומערבבים עד שהקמח נרטב.
מוסיפים שמן ומלח ואת שאר המים.
לשים כ-8 דקות עד קבלת בצק חלק ורך. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד הכפלת הנפח. בערך שעתיים.
לאחר שהבצק תפח מעבירים למשטח מקומח, מוציאים את האויר ומחלקים לכדורים בגודל פינג פונג (יוצאים בסביבות 16 כדורים).
שמים שמן זית בקערית וזעתר בקערה נוספת. טובלים כל כדור בשמן זית ואח"כ בזעתר ומניחים בתבנית קוגלהוף משומנת. (אני בחרתי לשים זעתר רק על קומה אחת לטובת אילו שלא אוהבים את התבלין, מה שהתברר כטעות - כולם אהבו הכל)
בתחתית התבנית 6-5 כדורים ומעליהם עוד קומה וחוזר חלילה. מכסים ומתפיחים שוב כ-45 דקות.
מחממים תנור ל-190 מעלות ואופים 35-40 דקות. מצננים מעט והופכים את הלחם על צלחת הגשה.
שמים את הלחם החם במרכז השולחן ונהנים לראות איך כולם בוצעים להם חתיכה מהלחם, ועוד אחת ועוד אחת..
לדעתי הצנועה אופן ההכנה של הלחם קלה ומאוד מהנה: מכינים בצק שמרים ונותנים לו לתפוח עד הכפלת הנפח. מוצאים את הבצק מהקערה למשטח עבודה מקומח ומחלקים אותו לכדורים בגודל כדור פינג-פונג. הכדורים עוברים טבילה בשמן זית ותבלינים בגירסה המלוחה או בחמאה מומסת וסוכר עם קינמון בגירסה המתוקה.
כמובן שאפשר לגוון עם הטעמים כיד הדמיון, אך יש לשמור על כלל ברזל אחד: כל כדור צריך להיות טבול בשומן טרם הכנסתו לתבנית על מנת לשמר את עצמו.
עוד נקודה מעניינת היא שהלחם הזה נאפה בתבנית קוגלהוף ולכן מתקבל יפה, חגיגי ועם חור באמצע.
תכינו את הלחם הזה לשבת הקרובה ולא תצטערו.
לחם קופים - גירסה מלוחה
חומרים לבצק:
500 גרם קמח
20 גרם שמרים טריים אן 7 גרם שמרים יבשים
כפית מלח
25 גרם שמן זית
320-350 מ"ל מים
חומרים לציפוי:
שמן זית
זעתר (אפשר להשתמש בתבלינים יבשים אחרים (/אורגנו/ בזיליקום/סומק וכד')
הכנה:
בקערת המיקסר עם וו לישה שמים קמח, שמרים ומערבבים כדקה.
מוסיפים חצי מכמות המים ומערבבים עד שהקמח נרטב.
מוסיפים שמן ומלח ואת שאר המים.
לשים כ-8 דקות עד קבלת בצק חלק ורך. מכסים בניילון נצמד ומתפיחים עד הכפלת הנפח. בערך שעתיים.
לאחר שהבצק תפח מעבירים למשטח מקומח, מוציאים את האויר ומחלקים לכדורים בגודל פינג פונג (יוצאים בסביבות 16 כדורים).
שמים שמן זית בקערית וזעתר בקערה נוספת. טובלים כל כדור בשמן זית ואח"כ בזעתר ומניחים בתבנית קוגלהוף משומנת. (אני בחרתי לשים זעתר רק על קומה אחת לטובת אילו שלא אוהבים את התבלין, מה שהתברר כטעות - כולם אהבו הכל)
בתחתית התבנית 6-5 כדורים ומעליהם עוד קומה וחוזר חלילה. מכסים ומתפיחים שוב כ-45 דקות.
מחממים תנור ל-190 מעלות ואופים 35-40 דקות. מצננים מעט והופכים את הלחם על צלחת הגשה.
שמים את הלחם החם במרכז השולחן ונהנים לראות איך כולם בוצעים להם חתיכה מהלחם, ועוד אחת ועוד אחת..
כמה זה 25 גרם שמן זית?
השבמחקהאם אפשר שמרית?